SYNOMOSIA TON ISON

Sunday, November 26, 2006

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΜια πρώτη περιήγηση


Το ταξίδι στην Παλαιστίνη ήταν μοναδική εμπειρία. Παρά τις πρώτες δυσκολίες που συνάντησα στην ανάκριση στο αεροδρόμιο του Tel-Aviv, οι επόμενες μέρες πέρασαν πολύ γρήγορα και δημιουργικά, γεμάτες δράση και συναντήσεις με ανθρώπους που άλλοτε ήσαν μειονότητα από την πλευρά των Ισραηλινών κι άλλοτε από τη πλευρά των Παλαιστινίων. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το ξενοδοχείο μου στην Παλαιά Πόλη (Ιερουσαλήμ) ήταν πολύ κοντά από την παλαιά είσοδο της Πόλης, την Damascus Gate. Έφθασα χαράματα και κατά το μεσημέρι, μετά από τεταμένη ξεκούραση(καινούργιο μέρος βλέπετε), βγήκα την πρώτη μου βόλτα για να συναντήσω τον φίλο μου που είναι συντονιστής σε NGOs οργάνωση. Κατεβαίνοντας τα σκαλιά συνειδητοποίησα ότι το ξενοδοχείο ήταν ακριβώς στην καρδιά του souk και αμέσως με πλημμύρισαν οι μυρωδιές και τα’ αρώματα, οικεία αναγνωριστικά της ανατολής(τα θυμόμουνα κι από τη Συρία άλλωστε). Οι σκεπαστές αγορές έχουν μεταδίδουν μια ζεστασιά και μιαν οικειότητα, τύπου γειτονιάς και, μιας και έμεινα μια εβδομάδα εκεί, ένοιωσα μέρος της οικογένειας….Με τον φίλο μου συναντηθήκαμε στο Πατριαρχείο που κι αυτό φρουρείται όλο το 24ωρο, όπως άλλωστε και όλες οι είσοδοι της πόλης (και οι 7 πύλες που έκανε ο Σαρόν). Πήγαμε για ένα ελαφρύ γεύμα στο Παπα-Ανδρέας(τι υπονοεί άραγε η ονομασία;;;) και από εκεί είδα πανοραμικά τη Πόλη με τις εκκλησίες, το Dom of the Rock, το τζαμί (αυτό με το «χρυσό» τρούλο απ’ όπου λένε ότι ανελήφθη στους ουρανούς ο Μωάμεθ), το όρος των ελαιών, το εβραϊκό κοιμητήριο, τις satellite κεραίες, τις στέγες και αρκετές ισραηλινές σημαίες να κυματίζουν…
Περπατήσαμε αρκετά την Πόλη και πολύ εύκολα, στη συνέχεια του δρόμου της αγοράς, βρεθήκαμε στη δυτική πλευρά της Πόλης που κατοικούν ισραηλινοί-εβραίοι και στο τοίχος των δακρύων. Φυσικά η «άλλη» πλευρά δεν ήταν γειτονιά. Αντίθετα ως νεόκτιστη με μια άσπρη πέτρα και δυτική αρχιτεκτονική μεγαλούπολης, μάλλον μετέδιδε ψυχρότητα και απόσταση. Στα στενά δρομάκια κυκλοφορούσαν ορθόδοξοι Εβραίοι με το καπέλο και κοτσιδάκια, απλοί θρησκευόμενοι με το χαρακτηριστικό καπελάκι, τουρίστες και φυσικά εμείς παρατηρώντας και σχολιάζοντας.
Το ίδιο βράδυ καταλήξαμε στο εστιατόριο του περίφημου Jerusalem Hotel. Εκεί συνηθίζουν να συναντιόνται, κυρίως για συνεντεύξεις, ξένοι ανταποκριτές, NGO’s, ερευνητές, επισκέπτες και φυσικά οι ένοικοι του ξενοδοχείου. Εκεί, επίσης, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή έχει πρόγραμμα με αραβική μουσική….αλλά το γλέντι θα σας το περιγράψω αργότερα. Το φαγητό καταπληκτικό, σαλάτες, χούμους, μποτάμπαλ και φυσικά αραβικές πίτες. Η πρώτη μέρα κάπως έτσι κύλησε, δηλαδή ανιχνευτικά και ήσυχα.
……..πριν μπω στην Damascus Gate για μια ακόμα φορά στην είσοδο είδα τους ένοπλους στρατιώτες να στέκονται στην πόρτα και να επιβλέπουν….ευτυχώς, ακόμα ένοιωθα τουρίστρια!

...συνεχίζεται με φωτογραφίες και το Β' μέρος: Οι συναντήσεις

12 Comments:

  • At 12:25 AM, Blogger tzo said…

    Κρίμα μια πόλη τόσο πολύπολιτισμική να πρέπει να φρουρείτε! Πως τα έχουμε καταφέρει έτσι; Ζούμε μαζί εκατομμύρια χρόνια και δεν μπορούμε να τα βρούμε! Τι σκέφτομαι πάλι πρωί πρωί; Αναμένω πληροφορίες για το υπόλοιπο ταξίδι!

     
  • At 2:15 AM, Blogger maika said…

    ..ανάκριση στο αεροδρόμιο???
    ωχ,ωχ,ωχ δε ξεκινάμε καλά μου φαίνεται.... Θα μπορούσαν δηλαδή αφού σε ανακρίνουν , κάτι να μην τους άρεσε και να μη σε άφηναν να μπεις στη χώρα ή και να σε άφηναν να μπεις αλλά μετά να μη σε άφηναν σε ησυχία....???

     
  • At 5:37 AM, Blogger ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said…

    Επικίνδυνα όμορφο & όμορφα επικίνδυνο το ταξίδι σου Salome μου... Σε ζηλεύω, όπως & νά΄χει!
    Συμφωνώ με την Allitnil: ποιοί φρουρούνε; Με ποιό δικαίωμα; Ποιούς; Και από ποιούς; Ποιός τους όρισε ως φρουρούς;(Και δε μιλώ για τους στρατιώτες αυτούς καθ΄αυτούς φυσικά, αλλά για κείνους που αποφάσισαν τις φρουρές!) ;;;
    Πάντως, θέλει κότσια ένα τέτοιο ταξίδι υπό τις τωρινές συνθήκες κι εσύ τα έχεις, αφού το έκανες! Είσαι τυχερή γιατί θα είναι φαντάζομαι, εμπειρία μοναδική!
    Αδημονώντας για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέχεια, σου εύχομαι να έχεις μία όμορφη εβδομάδα!

     
  • At 6:34 AM, Blogger SALOME said…

    @allitnil κρίμας για το πολυπολιτισμικό στοιχείο αλλά και κρίμας...για τους ανθρώπους που όχι μόνο τους φυλάνε στρατοκράτες αλλά και τους χτίζουν τοίχοι, όπως θα δείτε στη συνέχεια. Τοίχη στη Δ. Οχθη, τοίχη στους επικοισμούς για προστασία των εποίκων, τοίχη ανάμεσα στην ίδια οικογένεια-έλεγχος στο φυλάκιο για να περάσεις απο το ένα χωριό στο άλλο. Ανθρωποι που δεν έχουν δει την οικογένειά τους εδώ και πολλά-πολλά χρόνια γιατί απαγορεύεται η μετακίνησή τους χωρίς την άδεια των Ισραηλινών....Το τοίχος του Βερολίνου έπεσε αλλά το ανθρώπινο είδος ...κτίζει συνεχώς νέα...στην Παλαιστίνη, στο Μεξικό, στη Σαχάρα...αλλά κυρίως τοίχη στη καθημερινή ζωή τους, στη ζωή τους!!!
    & maika τι έγινε σε ξενίζει η λέξη ανάκριση;; κι όμως το 2006 υπάρχει Κράτος που ανακρίνει τους επισκέπτες του (με τρείς γυναίκες security) γιατί και πώς και γιατί τώρα ...και άμα τελικά δεν φανείς και πολύ ξεκάθαρος κι αν μπερδευτείς λίγο στις απανωτές ίδιες ερωτήσεις ε! ναι μπορεί και να σε στείλουν πακέττο πίσω. Το έχουν κάνει σε γνωστή απο άλλη χώρα που πήγε για 3 ημέρες... 3 ημέρες;; Πίσω, λοιπόν, της είπαν...αυτό είναι ύποπτο.
    @ ηλιαχτίδα κατ' αρχήν σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και καλωσόρισες στην παρέα μας. Απο τις παραπάνω απαντήσεις ήδη νομίζω ότι κατάλαβες ποιοί απο ποιούς κ.α αλλά σύντομα θα επανέλθω με το Β μέρος κι εκεί θα συζητήσουμε για πράγματα που αν και γίνονται πολύ κοντά μας, ε! κάπως αλλιώς τα ακούμε και γι' αυτό ξέρουμε τα ελάχιστα. Κι εγώ νοιώθω τυχερή που πήγα. Θα μπορούσα να κάνω περισσότερα αλλά επειδή με αρπάξαν στο αεροδρόμιο απο τα μούτρα, ε! δεν ήθελα να κάνω και την καμπόση...άλλωστε τις πρώτες μέρες με παρακολουθούσαν απ' ότι κατάλαβα....

     
  • At 1:39 PM, Blogger Jason said…

    Ε τώρα τι δικαιώματα ψάχνετε...
    Εδώ τόσος κόσμος σκοτώνεται καθημερινά, το δικαίωμα της φρούρησης μας πείραξε...
    Πραγματικά σε ζηλεύω κι εγώ, κάτι τέτοια ταξίδια νομίζω πως είναι τεράστιες εμπειρίες ζωής.
    Πολύ ενδιαφέρουσες ακούγονται οι ώρες σου εκεί, αλλά περιμένουμε με ανυπομονησία τα επόμενα...

     
  • At 10:52 PM, Blogger dodo said…

    Μάς έχεις αφήσει δίχως ποστ πολλές ημέρες, αλλά μάς αποζημιώνεις τώρα με τον καλύτερο τρόπο...

     
  • At 2:21 PM, Blogger maika said…

    δε με ξενίζει τόσο όσο με φοβίζει..
    Πριν απο μερικά χρόνια ήμουν για 5 μέρες στη Νιγηρία.... όου γιές...
    και στο αεροδρόμιο του Λάγγος (της παλιάς της πρωτεύουσας)σε μιά τεράααααααααστια.... τόση δα... αίθουσα αναμονής για εσωτερική πτήση, έβγαλα μια φωτογραφία και με το κλικ... κόντεψαν να με φάνε σου λέω...
    Όρμηξε ένας αστυνομικός και μου είπε να τον ακολουθήσω έξω απο την αίθουσα ενώ με το χέρι του προσπαθούσε να μου πάρει τη φωτογραφική μηχανή ,την οποία εγώ δεν του έδινα (όχι γιατί δε φοβόμουν αλλά έτσι αντέδρασα και ούτε και ξέρω γιατί...).
    Ήρθε διπλα μου και μια γυναίκα αστυνομικός και μου έλεγαν πως είχα διαπράξει αδίκημα....
    Τους είπα πως δεν καταλάβαινα τι αδίκημα είχα διαπράξει... κι εκείνοι ούτε και καταλάβαινα πια τι μου εξηγούσαν....
    Αργότερα έμαθα πως συμπεριφέρονται κάπως... στους ξένους για να τους δίνουν λεφτάκια...ψιλολάδωμα...
    Εγώ όμως που εκείνη τη στιγμή δεν το ήξερα.. άνοιξα τη μηχανή μου , έβγαλα το φίλμ (πάνε οι φωτογραφίες μου) και τους το έδωσα.
    ΟΚ? τους ρώτησα.
    Κάπως κάτι είπαν,κάτι ψιλογέλασαν,κάτι σα χαζοί μου φάνηκαν αλλά τελικά με άφησαν να μπω και πάλι στην αίθουσα ,αφού φυσικά πέρασα πάλι απο σωματικό έλεγχο....
    Άστα τα χρειάστηκα φίλη μου!!

     
  • At 10:55 PM, Blogger 114ΛΕΞΕΙΣ said…

    Αν και απφεύγω τις ταξιδιωτικές αποτυπώσεις , αυτή με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Περιμενω τη συνεχεια

     
  • At 2:45 AM, Blogger SALOME said…

    @maika ναι μόνο που σ' εσένα το έκαναν για άλλους τρόπους. Το Ισραήλ είναι ένα πολύ συγχρονο κράτος, με μυστικές υπηρεσίες, με πολιτικά ζητήματα ανοιχτά και με "όρους επίσκεψης' όπως φάνηκε. Κινδυνεύεις να απελαθείς και να σου απαγορευτεί η είσοδος στην χώρα. Μπορεί να κινδυνεύεις κι απο άλλα που δεν γνωρίζω....σίγουρα, όμως, η αυστηρότητα των σεκιουριτάδων, θυμίζει 7ετία.
    @padrazo επανέρχομαι σύντομα. Λίγο υπομονή. ευχαριστώ για την επίσκεψη.

     
  • At 3:44 AM, Blogger ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said…

    Όλοι μας αδημονούμε κοριτσάκι για τη συνέχεια! Καλά, μη χτυπάς! Απλή υπενθύμιση έκανα...
    Φιλιά & την Καλημέρα μου!

     
  • At 4:29 PM, Blogger Кроткая said…

    πολύ ενδιαφέρουσα αρχή. Ήδη ζηλεύω. Άντε μη μας κάνεις να περιμενουμε πολύ!

    Και κυρίως φωτογραφίες, ε!

    Και, όπως είπαμε, όποτε θέλεις, τα λέμε!

    Φιλιά!

     
  • At 1:30 AM, Blogger Καπετάνισσα said…

    Καλημερούδια ταξιδιάρικο πουλί!

    Να μας σεργιανάς στα όμορφα και στ' άγονα της γης.
    Σε τόπους κι ανθρώπους.
    Αλλιώτικους.
    Μακρινούς μα και τόσο κοντά μας!

    Εν αναμονή...

     

Post a Comment

<< Home